Saturday, May 26, 2012

Just a hint of mint

Ove godine me reč "mint" ne podseća na mentol, nanu ili već nešto slično, već na sveprisutnu vrlo popularnu boju, koja ,u principu, nije jasno definisana i kreće se između vrlo svetlo tirkizne sa naglaskom na zelenoj i svetlo plave. Meni se lično ne dopadaju odevni predmeti koji su celi ove boje( previše dreči za moj ukus), ali je zato fenomenalna boja za detalje, pa sam u to ime napravila dva priveska u toj boji:
















Boja ovog priveska malo više vuče na plavo, a veličinu možete otprilike da procenite na osnovu desne slike
(jedna kockica je 0.5mm). Napravljen je od "Fimo" mase u koju je umešana vrlo mala količina "Fima"  koji svetli u mraku, čisto da bi bio malo upadljiviji i kada nije baš jako svetlo napolju (to se lepo vidi na desnom delu priveska na levoj slici). 
Boja drugog priveska vuče malo više na zeleno i on je dosta manji u poređenju sa prvim, jer sam zamislila da se nosi uz vrat na vrlo nežnom lančiću. Izgleda prelepo i ovako, a mislim da bi prelepo izgledao na preplanuloj koži. Takođe je napravljen od "Fimo" mase sa malo fluorescentnog.

Ja sam oduševljena kako su ispale (za šta delimično moram da zahvalim novom laku za polimersku glinu koji  sam kupila pre par dana i daje saaavršen polumat efekat) :)
Pozdrav, kuckamo se za koji dan <3

Thursday, May 17, 2012

Recept za danski keks


Na internetu nisam uspela da nađem nijedan pristojan recept za danski keks (koji obožavam i nikada mi ga neće biti dosta), tako da sam improvizovala i iskombinovala nekoliko recepta, i otkrila magičnu kombinaciju:
Sastojci:
-150g maslaca
-500g brašna
-250g šećera
-pola praška za pecivo(može, a i ne mora)
-1 kesica vanilin šećera
-3 jajeta
Postupak rada:
Ostaviti maslac van frižidera nekoliko sati pre nego što počnete da pravite keks, kako bi omeknuo i mogao lepo da se meša sa ostalim sastojcima.
Ceo komad maslaca staviti u posudu odgovarajuće veličine za ovu količinu sastojaka, "razbiti" mutilicom i dodati otprilike 400g brašna. Ostalih 100g sačuvati za posle, ako bude trebalo da se doda na kraju, ali nikako ne dodavati svih 500g odjednom, jer se može desiti da testo bude previše sipkavo i da se nikako ne može vaditi modlama. Mešati nekoliko minuta da se smesa što je više moguće homogenizuje, a zatim dodati celu količinu šećera i kesicu vanilin šećera. E sad problem praška za pecivo: Ako se doda cela kesica, keks će dosta narasti i biće vazdušastiji, ali postoji velika verovatnoća da će dosta otvrdnuti nakon pečenja. Sa pola kesice će keks biti vazdušastiji, ali ne toliko tvrd. Ako se uopšte ne doda, keks će biti gušći i mekši u sredini. Pa ko kako voli. Ovaj na slici gore je pravljen sa pola kesice. 
Kada se cela ta sipkava smeša homogenizuje, dodaju se jaja i sve se meša dok se ne formira testo. Ako je previše retko, doda se još brašna, a ako je samo mekano, to je zbog maslaca i ok je.
Zatim se testo prekrije folijom, ili se izvadi iz činije i umota u foliju, i ostavi se na oko sat vremena u frižideru (može i duže ako se posle sat vremena ne stegne dovoljno). Testo se može podeliti na manje delove, razvući oklagijom i onda modlama vaditi keksiće i stavljati u pleh, ili se mogu uzimati male kuglice i u plehu pritiskati rukama do željenje debljine. U oba slučaja treba uzeti malo brašna da se testo ne lepi za ruke. Najtoplije preporučujem upotrebu hartije za pečenje, mnogo je urednije, a može i direkt na plehu, samo ga prvo posipajte brašnom. Peći u zagrejanoj rerni 15ak minuta, dok keks ne porumeni, nikako ne bi smeo da drastično promeni boju, jer će biti mnogo tvrd.
Ako se čuva na suvom i tamnom mestu, može dosta dugo da bude svež. Ja ga previše volim, pa mi nikad ne stoji više od tri dana :)
Napomena : Količine sastojaka su dovoljne za 3-4 pleha.


Sunday, May 13, 2012

Planer

1. Bivši popunjeni ili delimično prazni planeri koje sam koristila tokom godina.
2.Moj novi savršeni planer, ne mogu da prestanem da gledam u njega.
3.Unutrašnjost mog novog savršenog planera, koja ga i čini toliko savršenim.

Na prvoj slici se vide svi planeri koje sam koristila u zadnjih par godina, i nijedan nisam popunila skroz do kraja, jer su u nekom trenutku počeli da se raspadaju, a konstantno sam šizela jer mi iz njih ispadaju papirići sa crtežima, adresama, uplatama, spiskovima i tsl.
A onda sam prošlog petka za vreme "Grazzia shopping night"-a ugledala ovaj savršeni planer koji kao da sam ja dizajnirala za moje potrebe <3
To je inače planer za putovanja, otuda ovako lepe korice, tvrd povez i lastiš preko korica(da se ne otvara i ne ispadaju stvari iz njega - genijalna ideja ako mene neko pita), a ovi džepići unutra služe za razne prospekte, karte, mape,... Pošto nažalost nisam u mogućnosti da ga time ispunim, i više nego srećna sam da ga secam svuda sa sobom i beležim sve što mi padne na pamet, cepkam listiće sa crtežima, organizujem neke stare beleške, jednom rečju koristim ga maksimalno i mislim da ga nikad neću zameniti, pošto se blokče unutra može menjati. Olovka inače ne ide uz planer, nju sam kupila u "Accessorize"-u jer mi se mnogo dopada šara, a bonus je i što super piše sa originalnom minicom. Inače su lepe olovke još jedna mini opsesija pored lepih planera. 
Inače sam na "Grazzia shopping night" krenula sa namerom da iskoristim popuste (koji nisu nimalo zanemarljivi) na nove roze naočare, presladak donji veš(još jedna ne baš mini opsesija) i gooomilu knjiga.
Ko god je učestvovao ili video kako ova manifestacija izgleda, zna kolika je gužva i opštenarodna gungula, pa može da razume mali šok koji sam doživela kada sam shvatila da su sve knjižare koje su učestvovale takoreći prazne. U normalnim okolnostima bi me to možda malo i obradovalo, jer volim da na miru razgledam knjige i da me niko ne gura i ne diše za vrat u uglavnom skučenim prostorima, ali kad sam ukapirala da sam ja jedna od retkih koja se najviše obradovala velikom popustu na veliki broj naslova, razočarala sam se, možda čak i pomalo rastužila.

Saturday, May 12, 2012

this+that



1. Razlog zbog koga tako dugo nisam postovala :)
2. Knjige koje sam za to vreme pokupovala i nisam stigla da pročitam, čak ni da počnem, bukvalno mi  pođu bale kad pogledam ovu policu:). Jedva čekam da završim sa ispitima/kolokvijumima, pa da imam vremena da na miru čitam.
3. Dve gugutke (goluba?) koje su se nastanile ispod prozora moje sobe :)
Otkrila sam ih tako što sam u 3 ujutru ,dok sam učila, čula predenje sa druge strane prozora, što je krajnje bizarno s obzirom na to da živim na 7. spratu.
4. Nova boja kose :)))
Uz puno peripetija sam uspela da se iz slučajno crne vratim u riđu, još sam uspela i plave pramenove da nabacim tu i tamo :)

Ne znam za druge, ali meni najbolje ideje padaju na pamet kada sam do guše u obavezama, i to najčešće oko fakulteta. Tada imam brdo ideja za nove komede nakita, teme o kojima ih volela više da saznam, setim se mnogih stvari u kojima sam ranije uživala, a sada nemam vremena ili volje za njih ( npr. crtanje). U ovo poslednje takođe spada i fotografisanje. Ranije sam obožavala da fotografišem sve i svašta, i mogla sam satima da dorađujem fotografije raznim efektima,( najčešće "oldie", "vintage" , "retro" i "polaroid"), a kada sam počela malo ozbiljnije da se bavim izradom nakita, fotografisanje sam zapostavila i družila se sa fotoaparatom samo kada treba da slikam novi nakit.
Uglavnom sve te divne ideje i odluke zaboravim ili me mrzi da se njima pozabavim kada najzad nađem vremena, jer se uvek nađe nešto novo što me preokupira, ali sam ovaj put čvrsto odlučila da na njih ne zaboravim. Sve ideje sam zabeležila u moj divni novi planer(mada sam ubeđena da je ta njegova divota uticala na priliv ideja u moju glavu), a odluku da se više pozabavim hobijima koji me usrećuju sam zapečatila dve večeri pre ispita tako što sam promenila raspored u mojoj sobi, (pošto je to nešto što duugo odlažem) i nakon toga sam se osećala sjajno i poletno(a sledećeg jutra sam istu tu poletnost proklinjala, jer sam se probudila sa ukočenim vratom i bolovima u mišićima i leđima od secanja nameštaja po sobi). Da bih potpuno uredila sobu kako želim, potrebno je još par sitnica kako bih maksimalno iskoristila prostor (pošto je soba u kojoj spavam i provodim najveći deo vremena dok sam kod kuće dimenzija 204x210cm u osnovi), a to ću nabaviti sutra dok se majem kroz buvljak. Jej! Boravkom u ovako maloj sobi sam doktorirala na praktičnoj i vizelno lepoj uštedi prostora, pa ću verovatno napisati i neki post na tu temu.
Moja pauza za posvećivanje stvarima koje volim se upravo završila, tako da se vraćam učenju :)

p.s. Iako obožavam da se majem kroz šarenilo i raznolikost buvljaka i kupujem preslatke stvari koje nigde drugde ne mogu da nađem (i to uglavnom za vrlo malo novca), oduvek sam mrzela reč "buvljak", jer mi je zvučala grubo i negativno. Pokušala sam da je zamenim sa "pijaca sa starim stvarima", ali ne ide.