Saturday, June 9, 2012

Uradi sam: lančić prelpeten sa koncem

Svi vi koji ovo čitate ste sigurno primetili da su ovakve narukvice i ogrlice  u poslednje vreme izuzetno popularne. Super su da malo osveže neku opuštenu varijantu, a po meni najbolje izgledaju kao narukvice, kada se kombinuju sa još nekoliko jednostavnijih narukvica u sličnim nijansama. Iako izgledaju komplikovano, uopšte ih nije teško napraviti. Najveći problem može predstavljati nalaženje odgovarajućeg lančića, ali probala sam sa raznim, tako da znam da je jedino bitno da bude malo glomazniji i da se ne uvrće mnogo.Mogu se naći u svim hobi radnjama, u dobro opremljenim pozamanterijama, a u krajnjem slučaju u radnjama sa bižuterijom, mada su tu uglavnom skuplji.
Ja sam pravila narukvicu za drugaricu, u bojama po njenom izboru, pa sam rešila da sa njima i napravim tutoijal jer su dovoljno različite da se lepo vidi kako i šta gde ide. Izabrale smo ovaj lančić, zato što nije mnogo masivan, a opet je dovoljno upadljiv.
Potreban materijal i alat: -lančić
                                     -2 alkice
                                     -1 kopča
                                     -konci po izboru, mada može i kanap, jednostavnije je
                                     -2 ukosnice
                                     -klješta
                                     -makaze
                                     -strpljenje

1. Klještima isecite lančić na dužinu potrebnu za narukvicu i sa jedne strane alkicom prikačite kopču, a sa druge strane stavite alkicu za koju će se kopča kačiti. Isečete konce u željenim bojama tako da dužina bude minimum 2,5 puta dužina lančića za narukvicu. Vežete čvor na kraju i konce podelite u dve grupe, i za svaku grupu prikačite ukosnicu.

2.Kroz prvu alkicu u nizu provucite ukosnicu, provucite celu grupu konaca(u ovom slučaju ljubičastu) i postavite je paralelno sa lančićem, a drugu grupu(u ovom slučaju zelenu) prebacite preko prve. Ukosnicu uvek provlačite sa donje strane iste alkice!
3.Grupu zelenih konaca postaviti paralelno sa lančićem, a grupu ljubičastih prebaciti preko zelene, i zatim provući kroz drugu alkicu, opet sa donje strane.
Nakon toga opet postavite ljubičastu grupu paralelno sa lančićem, zelenu prebacite preko, pa ukosnicu provucite ispod, i tako ponavljate sa svakom alkicom do kraja. Kada dođete do poslednje alkice, samo vežite u čvor ostatak konaca i ravno isecite. Ta-daaa!
Meni su bile potrebne 3 alkice da zapamtim pokrete i vidim kako mi je najzgodnije da držim, nakon toga je sve to išlo jako brzo. U početku ne liči ni na šta i verovatno ćete biti ubeđeni da ste negde pogrešili, međutim posle 4-5 alkice počinje da se nazire krajnji rezultat i to izgleda otprilike ovako:
Za narukvicu mi je bilo potrebno od 30-45 minuta, nisam tačno sigurna, jer sam bila ometana od strane mog slatkog, ali vrlo dosadnog zeca, koji je uporno pokušavao da uđe u kesu u kojoj držim konce :)
Nije teško, a svakako je vrlo zabavno i korisno.
Evo kako izgleda konačan rezultat na ruci:
Nadam se da sam uspela lepo da objasnim. Ako ima nekih pitanja, slobodno me kontaktirajte :)







18 comments:

  1. zanimljivo, hvala na tutorijalu :)

    ReplyDelete
  2. super idea,hvala što si to podjelila s nama :))

    ReplyDelete
  3. Bravo za ovaj post :)
    Izgleda mnogo slatko, materijal nije mnogo skup i ne oduzima mnogo vremena da se napravi, potrebno je strpljenja i da uđeš u štos...jedino što ja onda mogu da zaključim jeste da se neko precenio...vidim da će da padne još jedan look for less post na blogu, hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne da su se neki precenili, vec su i pomalo bezobrazni :)
      Nije losa ideja za "look for less" seriju sa nekim tutorijalima i kod tebe i kod mene :)

      Delete
    2. Kada budem pravila taj post, smem da dam link ka ovom tvom tutorijalu? :)

      Delete
  4. Hvala ti - resila si mi muku! :) Sad stigoh sa posla, malo cu da se odmorim, pa da probam.. Javljam sta sam uradila!

    ReplyDelete
  5. @Psycho cat: Naravno da smes da ostavis link :)

    ReplyDelete
  6. Aaa znaci tako se prave te 'trendy' narukvice!! :D Morat cu obavezno da isprobam!!! i kad je pravi time-ing nego sad kad treba uciti za ispit :D Hvala za ideju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cista istina, eto i ja nasla da pravim tutorijal kad treba da se uci... tada je apsolutno sve zanimljivije :)
      Srecno sa pravljenjem!
      p.s. obozavam tvoj blog :)

      Delete
  7. Super tutorijal, hvala za ovo. ;)

    ReplyDelete
  8. Hvala puno na tutorijalu, ja sam se nakupovala materijala u Nisu, sad samo da pravim ;)

    ReplyDelete
  9. Lepa je kombinacija boja, i stvarno ne može biti lakše! Doduše, meni su postale toliko dosadne, da ni nemam želju da probam da napravim koju :)
    Pratim te, pozz :)
    http://lovestylemagic.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iskreno i meni su malo dosadile te koje su na isti fazon, ali mogu u sledecem postu da postavim slicicu jedne koju sam skoro napravila sa malo vise detalja i izgleda mnogo bolje :)
      Meni se skroz svidja tvoj blog, pamtim par odlicnih kombinacija sa ana foruma :)

      Delete
  10. E ovo moram probati! Odlican post!

    ReplyDelete